Complexe getallen: Invoering van de complexe getallen
Poolcoördinaten
Vermenigvuldiging van complexe getallen heeft ook een meetkundige interpretatie. Daarbij gebruiken we de nu te bespreken begrippen absolute waarde en argument. Deze begrippen gelden voor elk plat vlak, dus ook voor het complexe vlak, en worden zodoende gebruikt voor complexe getallen.
We kunnen in het vlak een punt \(P\), behalve met Cartesische coördinaten, ook weergeven met poolcoördinaten, die uit twee waarden bestaan, de absolute waarde en het argument:
- de absolute waarde is de afstand van \(P\) tot de oorsprong;
- het argument is de georiënteerde hoek van het lijnstuk met oorsprong als beginpunt en het punt \(P\) als eindpunt met de positieve #x#-as, gemeten in radialen.
De absolute waarde van het complexe getal #z=a+b\ii#, waarin #a# en #b# reële getallen zijn, is gelijk aan #\sqrt{a^2+b^2}# en wordt aangegeven met #|z|#.
Het argument van een complex getal #z# dat ongelijk aan #0# is, is slechts op een veelvoud van #2\pi# na bepaald. Als we het argument van #z# groter dan #- \pi# en kleiner dan of gelijk aan #\pi# kiezen, dan spreken we van de hoofdwaarde van het argument, wat we noteren als #\arg(z)#.
Van poolcoördinaten naar Cartesische coördinaten
Laat #r# een positief getal en #\varphi# een willekeurig reëel getal zijn. Dan is\[r\cdot\cos(\varphi)+r\cdot\sin(\varphi)\ii\]het unieke complexe getal met absolute waarde #r# en argument #\varphi#.
Het is bekend dat het punt op de eenheidscirkel in het complexe vlak dat de georiënteerde hoek #\varphi# met de positieve #x#-as maakt, de coördinaten #\rv{\cos(\varphi),\sin(\varphi)}# heeft. Het bijbehorende complexe getal is dan #\cos(\varphi)+\sin(\varphi)\ii#. Het complexe getal met absolute waarde #r# en argument #\varphi# krijg je uit #\cos(\varphi)+\sin(\varphi)\ii# door met de scalar #r# te vermenigvuldigen, want de hoek blijft hetzelfde en de absolute waarde wordt met #r# vermenigvuldigd.
In termen van de absolute waarde #|z|# en de hoofdwaarde #\arg(z)# van het argument is de formule ook te schrijven als\[z = |z|\cdot \left(\cos(\arg(z))+\sin(\arg(z))\cdot\ii\right)\tiny.\]
Immers, de straal #r# en het argument #\varphi# van #\ii# voldoen aan
\[\begin{array}{rcl}r &=&\sqrt{\left(0\right)^2+\left(1\right)^2}=1\\
\\
\cos(\varphi) &=&\dfrac{0}{r}= \dfrac{0}{1}=0\\
\\
\sin(\varphi) &=&\dfrac{1}{r}= \dfrac{1}{1}=1
\end{array}\]
Uit de laatste twee vergelijkingen leiden we af dat de hoofdwaarde van het argument #\varphi={{\pi}\over{2}}# is.
Zie onderstaande figuur voor een meetkundige interpretatie van de overgang van de standaardvorm van een complex getal naar die van poolcoördinaten. Het complexe getal is blauw getekend. De absolute waarde #r# en het argument #\varphi# ervan zijn rood getekend.
omptest.org als je een OMPT examen moet maken.